Stichting Ruimte voor Verschil wil aandacht besteden aan de feestdagen die we vanuit onze verschillende achtergronden vieren. En dat zijn er heel wat. Bewoners van Utrecht hebben namelijk ruim 150 nationaliteiten! Bovendien kent ieder geloof aanhangers in onze stad.
Wil je vertellen over een feestdag die voor jou, je cultuur of geloof belangrijk is? Of heb je foto’s die je wilt delen? Mail dan naar info@ruimtevoorverschil.org. Alle info is welkom!

1 januari 2020 – Nieuwjaarsdag

In de westerse wereld begint het nieuwe jaar op 1 januari. Die datum is gebaseerd op de christelijke jaartelling die start bij de geboorte van Jezus Christus. Maar liefst de helft van de wereldbevolking viert het begin van het nieuwe jaar echter op een andere datum, bijvoorbeeld:
• Yennayer (Amazigh Nieuwjaar): 12 en 13 januari
• Chinees Nieuwjaar: 25 januari
• Muharram (Islamitisch Nieuwjaar): 20 augustus; Asjoera (De tiende dag): 29 augustus
• Neyrouz (Koptisch Nieuwjaar): 11 september
• Rosj Hasjana (Joods Nieuwjaar): 19 en 20 september

foto: indebuurt.nl

Oudjaarsnacht

Met vuurwerk wordt afscheid genomen van het oude jaar. Naast het consumentenvuurwerk worden er vuurwerkshows gehouden. Bekendste en grootste is die op de Erasmusbrug in Rotterdam, maar ook op andere plaatsen in Nederland vinden steeds meer en grotere vuurwerkshows plaats.

In Nederland worden er volop oliebollen en appelbeignets gegeten en bubbelwijn gedronken.
Typisch voor een Nederlands oudjaar is verder de oudejaarsconference: een cabaretvoorstelling waarin teruggeblikt wordt op de gebeurtenissen uit het afgelopen jaar. De traditie van de oudejaarsconference begon in 1954, toen Wim Kan op de radio terugblikte op de politieke verwikkelingen van dat jaar.

foto: pinterest

foto: wikipedia

1 januari

Populair is de Nieuwjaarsduik. Dit fenomeen, waarbij mensen zich massaal in open water storten, begon in 1965 in Scheveningen. Toen waren er maar 7 deelnemers die de ijskoude Noordzee in doken. Inmiddels is de Nieuwjaarsduik uitgegroeid tot een massaal evenement dat op bijna 200 plaatsen door heel Nederland georganiseerd wordt.
Verder is 1 januari vooral een vrije dag waarop men bijkomt van al het eten en drinken op 31 december.

foto: indebuurt.nl

Goede voornemens

Drie op de vier Nederlanders heeft goede voornemens voor het nieuwe jaar. We willen vooral afvallen, meer sporten en ons minder druk maken, maar ook een nieuwe baan vinden, zuiniger leven, stoppen met roken etc. etc.
Meestal lukt het overigens niet om ons aan onze voornemens te houden. Maar: volgend jaar lukt het beslist wél…

Andere feesten op 1 januari

Soedan viert op 1 januari Glorious Independence Day. Op 1 januari 1956 werd Soedan onafhankelijk van Groot-Brittannië en Egypte.

Kameroen viert op 1 januari haar onafhankelijkheid. Op 1 januari 1960 werd Kameroen volledig onafhankelijk van Frankrijk.

Ook in Haïti wordt op 1 januari ‘Onafhankelijkheidsdag’ gevierd. In 1804 werd Haïti onafhankelijk van Frankrijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *